вторник, 20. април 2021. Вести денес: 69
Во живо

Протест на угостителите и туристичките агенции

home Регион

Хрватска ги повлекува војниците од Ирак

Хрватска ги повлекува војниците од Ирак

Четиринаесет хрватски војници започнаа да се повлекуваат од Багдад по настаните предизвикани од американскиот атентат врз иранскиот генерал Касим Сулејмани.

„Хрватите се привремено повлечени по одлуката на НАТО донесена во текот на викендот за суспендирање на мисијата на НАТО во Ирак, во која беше вклучена и Хрватска со ротирачки контингент од седум војници – четворица офицери и тројца подофицери“, објави дневниот весник „Вечерњи лист“.

Новиот контингент со новите седуммина беше испратен во Ирак во саботата, на 27 декември, додека стариот контингент со седумте, според плановите, требаше да го напушти Ирак по новогодишните празници. Затоа Хрватска во момент на одлука за суспензија на мисијата на НАТО има 14 наместо седум лица во Ирак.

Коронавирус