четврток, 21. јануари 2021. Вести денес: 1
home Регион

Грција утре ги отвара плажите – забранета музика, алкохол и храна

Грција утре ги отвара плажите – забранета музика, алкохол и храна

Одлуката на комисијата за заразни болести се сметаше за излишна откако толпа луѓе минатиот викенд ги посетија дивите грчки плажи. Затоа беше договорено овој викент од 8 часот да почнат со работа сите плажи, но со одредени правила :

-влезовите ке бидат контролрани и ке се дозволува само одреден број на посетители

-на плажите ке биде дозволено да има по 40 капачи на 1000 метри квадратни

-дозволено ратојание помеѓу два чадори за сонце ке биде 4 метри

-под еден чадор дозволено е максимално 2 лежалки исклучок ке има само за членови на исто семејство

-рестораните и баровите на плажите ќе смеат да служат само пакувана храна, која е забранета да се приготвува на самото место

-забранета е продажба на алкохол

-забрането е достава на храна на плажа

-забрането е седење во локалите на плажа

-се препорачува сите вработени да носат заштитни маски

-ќе има вработени кои ке вршат дезинфекција на лежалките после секој посетител

-забрането е пуштање музика

-пешкирите и нивната дезинфекција ќе бидат на одговорност на постителите

-покрај овие мерки посетителите се замолуваат да ги практикуваат и мерките за одржување на растојане, да избегнуваат гужва и да внимаваат на хигената

​На јавните плажи пешкирите ќе се поставуваат со цел да се задржи дозволеното растојание.

Коронавирус