понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 164
home Регион

Грција ќе добие нова транша финансиска помош до крајот на март

Според раководителот на Европскиот механизам за стабилизација Клаус Реглинг, Грција нема да може да ја добие уште една транша од помошта пред втората половина на март. 
Грција ќе добие нова транша финансиска помош до крајот на март

Грција исполни 99 проценти од условите за добивање нова транша финансиска помош, но ќе ја добие не порано од крајот на март, се посочува во заклучокот на министрите за финансии од еврозоната на состанокот на Еврогрупата во Брисел.

– Грција постигна многу голем напредок. Исполнети се 108 од 110-те договорени услови. Би рекол дека тоа се 99 проценти, но уште не е  100, а таа работа треба да се доведе до крај, изјави еврокомесарот за економски и финансиски прашања Пјер Московиси по средбата со министрите.

Според раководителот на Европскиот механизам за стабилизација Клаус Реглинг, Грција нема да може да ја добие уште една транша од помошта пред втората половина на март.

Состанокот на Еврогрупата беше важен, бидејќи врз основа на констатираниот напредок се очекува решение за доделување на транша од 5, 7 милијарди евра за Грција.

Коронавирус