понеделник, 6. декември 2021. Вести денес: 126
home Регион

Грчката полиција со важни совети за возачите од странство

Грчката полиција со важни совети за возачите од странство

Грчките власти преземаат мерки за кражбите на автомобили, кои во последно време се појавуваат многу во јужниот дел. За целта крадците користат специјална техника и го копираат сигналот на далечинското на клучот.

„Паркирајте си ја колата на заштитени и безбедни места“, предупредува грчката полиција поради најчестите случаи на масовни кражби на коли и делови од нив.

Од полицијата објаснуваат дека гоем дел од големите автомобили се продаваат за резервни делови, а се почесто се вадат и на лице место ако не успее крадецот да ја украде. Причината е, бидејќи резервните делови се продаваат полесно и на половина цена.Според податоците на полицијата во обидите учествуваат по две групи – заштитни и технички. Од разговорите на заробени автомобили авто полиција утврдила дека во повеќето случаи, кражбите се по порачка од клиенти на автосервиси. Се бараат оригинални делови по ниска цена.

Патролите во туристичките населби во Грција се засилени, а полицијата советува за поголема грижа при паркирањето на колите.

Коронавирус