четврток, 25. февруари 2021. Вести денес: 57
home Регион

Грчката црква одбива верски погреб во случај на кремирање

Грчката црква одбива верски погреб во случај на кремирање

Грчката православна црква, два месеца откако е отворен првиот крематориум во Грција, повторно посочи дека е против кремирање и дека одбива верски погреб во случај на кремирање на покојникот.

„Мртвите тела не се отпад… Црквата се противи на палењето…, трагично е да се запали или исечка нешто што има вистинска вредност“, пишува во документот на Црквата на четири страници упатен до народот, кој ќе им биде поделен на верниците во сите цркви.

Бидејќи „Црквата ја почитува слободата на оние што ќе одлучат да се препуштат на огнот… и тие мора да ја признаат слободата на Црквата дека не е должна да слави негово… отфрлање на погребната традиција“, се наведува во текстот.

Како една од последните земји во Европската унија што дозволи кремирање, Грција го отвори својот прв крематориум на почетокот на октомври, изграден со приватни средства во Рикони, 80 километри од Атина.

Во земја во која повеќе од 90 проценти од жителите велат дека се православни, крематориумот е блокиран од Грчката православна црква, која се придржува кон православниот погребен ритуал.

Во отсуство на крематориум, стотици грчки семејства беа принудени да ги пренесат остатоците на нивните роднини во соседна Бугарија.

Во 2006 година првпат законски е одобрено „кремирање на телото“, што беше побарано и од приврзаниците на секуларизмот и многу општини во кои нема место на гробиштата.

Коронавирус