вторник, 7. февруари 2023. Вести денес: 72
АКТУЕЛНО

Расте бројот на загинати во Турција и Сирија, спасувачите во трка со времето

home Регион

Граѓаните на Албанија први во регионот по барања за азил

Граѓаните на Албанија први во регионот по барања за азил

После големиот пад во април и мај, барањата за азил од страна на албанските граѓани во земјите на Европската унија покажуваат нагорен тренд во јуни, иако со многу пониска стапка во споредба со периодот пред пандемијата со Ковид-19.

Во јуни, кога почна постепеното отворање на воздушниот сообраќај и копнените граници, податоците на Европската канцеларија за азил (ЕАСО) покажуваат дека имало 394 барања за азил од албански граѓани, од кои 73 отсто се апликации за првпат, а остатокот повторени апликации. Споредено со мај, кога имало само 90 апликации, нивниот број во јуни е четирпати повисок.

Во јануари и февруари, кога ситуацијата со движењето беше нормална, во просек месечно имало повеќе од 1.000 апликации за азил додека во јуни нивниот број бил околу 40 отсто од нивото пред кризата.

Во првата половина од годинава околу 3.400 албански граѓани аплицирале за азил од кои околу 20 отсто биле реапликации. Споредено со истиот период лани бележат пад од 72 отсто, поради ограниченото движење, заради пандемијата со Ковид -19.

Кога станува збор за граѓаните од земјите во регонот по албанските,кои со 394 барања за азил се на прво место, следуваат граѓаните на Косово со 185 барања, на Србија со 134, на Босна и Херцеговина со 97, Македонија со 44 и Црна Гора со само 10 барања за азил.