четврток, 9. февруари 2023. Вести денес: 43
home Регион

Форум на УНМИК во Љубљана за изградба на довербата во Косово

Форум на УНМИК во Љубљана за изградба на довербата во Косово

Во Љубљана денеска почна тридневен форум посветен на изградба на довербата меѓу заедниците во Косово, во рамките на Мисијата на ОН (УНМИК), а повеќе од 100 учесници на овој собир ги разгледуваа позитивните примери на соработка кои ги намалуваат потенцијалните непријателства и ги уриваат стереотипите.

Форумот дава и прилика за дискусии меѓу заедниците од тој простор, на основа на активностите на граѓанското општество, лидерите и носителите на одлуки, кои помагаат во изградба на довербата, соопшти Министерството за надворешни работи на Словенија, кое го истакна значењето на дијалогот Белград и Приштина.

Денешниот собир го отворија специјалниот претставник на генералниот секретар на ОН за Косово, Захир Танин, помошникот на генералниот секретар за мировни операции Бинта Кејт и шефот на директоратот на словенечкото Министерство за надворешна политика за заедничка надворешна и безбедносна политика Матеј Марн.

Марн го истакна потенцијалот на регионот и на Косово во врска со новите идеи и желба за иградба на соработка, но предупреди дека тоа ќе биде неопходно за да се решат отворените прашања од минатото и да се зајакне владеењето на правото економијата.

Тој нагласи дека Словенија останува силен поддржувач на регионот, вклучително и Косово, на патот кон ЕУ и НАТО.

Билатералните прашања меѓу земјите мораат да се решат на тој пат, а меѓународните договори мора да се исполнуваат, се заклучува во соопштението од собирот.