понеделник, 30. јануари 2023. Вести денес: 0
home Регион

Фискален совет на Србија: Во 2019 година има простор за поголеми пензии

Фискален совет на Србија: Во 2019 година има простор за поголеми пензии

Фискалниот совет на Србија во својот последен извештај за стратешки препораки за буџет во претстојната година се наведува дека зголемувањето на пензиите за 6,5 до 7 проценти е во согласност со остварениот и очекуваниот раст на БДП во наредниот период. (1 динар = 0,0084 евра)

Весникот „Политика” објави дека со зголемување на масата за пензии за седум проценти, односно 35 милијарди динари, би се овозможило да се укине привременото намалување на пензиите и редовно усогласување во 2019 година.

За укинување на Законот за привремено намалување на пензиите од 2014 година потребни се 25 милијарди динари буџетски средства, а преостанатите средства ќе бидат доволни за исполнување на законската обврска која предвидува редовно усогласување на пензиите двапати годишно во 2019 година.

МИА