недела, 4. декември 2022. Вести денес: 80
home Регион

ЕУ ја предупреди Србија: Не може да бидете дел од Евроазиската унија

ЕУ ја предупреди Србија: Не може да бидете дел од Евроазиската унија

 ЕУ ја предупредила Србија дека не смее да биде дел од руската Евроазиска унија доколку сака да се зачлени во европскиот блок, информира утрово Евроњуз.

Портпарол на Европската Комисија за Евроњуз изјави дека дека Србија ќе мора да се повлече од сите други билатерални спогодби за слободна трговија доколку сака да влезе во ЕУ.

Белград најави дека планира да и се придружи на Евроазиската Унија во текот на октомври. Евроазиската Унија ја сочинуваат Русија и други земји од поранешниот советски блок како Ерменија, Киргистан и Белорусија.

Доколку стане членка на ЕУ, Србија ќе мора да се усогласи и со европската политика на санкции кон Москва која предвидува и трговски рестриктивни мерки.

Србија ги започна преговорите за членство во ЕУ во 2014-та година. 

Коронавирус