петок, 3. февруари 2023. Вести денес: 0
home Регион

Електрични такси возила во Солун

Електрични такси возила во Солун
epa04925646 Migrants are accommodated with taxis from Nickelsdorf to Vienna, after their journey from eastern european borders to reach Nickelsdorf im Burgenland, Austria, 11 September 2015. The European Commission this week proposed that 120,000 asylum seekers be relocated from Greece, Italy and Hungary - the three nations that most recently have seen the most significant influx in migrant arrivals - to other EU countries. EPA/HERBERT P. OCZERET

Такси компанија „Таксивеј“ од Солун, во соработка со Институтот за одржлива мобилност и транспорт, планира во текот на 2019 година да почне да користи електрични такси возила.

Засега главен предизвик за воведувањето на електричен такси превоз во Солун е изградбата на постројки за брзо полнење на возилата, кои ќе мора да бидат наполнети најмалку еднаш во текот на денот.

Се очекува грчката Влада да ја финансира првата фаза од овој проект, а веќе во октомври Институтот ќе излезе со студија за тоа кои се најдобри локации за станиците за полнење.