сабота, 19. јуни 2021. Вести денес: 0
home Регион

Две милијарди евра од ЕЦБ за Бугарија

Две милијарди евра од ЕЦБ за Бугарија

Европската централна банка ќе продолжи да обезбедува износи во евра доколку е потребно за неколку држави надвор од еврозоната до март 2022 година, јави Бугарското национално радио.

Овие се средства каде има привремена размена на еврото во однос на соодветна друга валута и линии каде што се купуваат хартии од вредност согласно обврска за откуп.

Тие програми може да се активираат по потреба поради ефектите од Ковид-кризата Ковид.

Бугарија има линија за размена за две милијарди евра, што е се уште во сила, соопшти Бугарската национална банка. Минатата година владата истакна дека заклучувањето на линијата за размена е гаранција за стабилноста на системот и многу јасен сигнал за доверба од ЕЦБ за Бугарија.

На прашањето на Бугарското национално радио што се случува со линијата за размена помеѓу Франкфурт и Софија, Бугарската народна банка одговори дека договорот за билатералната линија за размена на валути меѓу Бугарската народна банка и Европската централна банка, потпишан на 23 јули 2020 година , се уште е на сила.

Со оглед на историски највисоките нивоа на меѓународни девизни резерви на Бугарската народна банка и високата ликвидност на банкарскиот систем, тој инструмент нема да се користи.

Во комуникацијата на ЕЦБ се вели дека линиите за Албанија, Унгарија, Република Северна Македонија, Романија, Сан Марино и Србија исто така ќе бидат продолжени до март 2022 година.

ЕУРО 2020

Македонија