понеделник, 6. февруари 2023. Вести денес: 62
home Регион

Д-р Ана Банко, вирусолог: Маската на работното место да не се вади ниту во тоалет

Д-р Ана Банко, вирусолог: Маската на работното место да не се вади ниту во тоалет

Вирусологот д-р Ана Банко од Институтот за микробиологија и имунологија, при Медицинскиот факултет во Белград, за РТС вели дека во моментов е доминантна делта варијантата на ковид-19 која успева да го пробие имунитетот. Кај вакцинираните, според неа, нема секогаш комплетна имитација на природниот имунитет, па и тие се заразуваат, но не развиваат тешка клиничка слика. Комбинацијата прележаните да се вакцинираат создава добар имунитет и заштита од опасниот вирус.

Според неа, пандемијата предолго трае, голем број лица се заразени и тоа статистички му дава можност на вирусот да мутира, затоа има многу соеви кои се сè поопасни и побрзо се пренесуваат од Вуханскиот сој што можеше да се пренесе на еден до двајца. Кај делта сојот еден може да зарази осум лица.

Алфа вирусот веќе го нема, делта сојот го пренесуваат и вакцинираните.

Во моментов доминира делта сојот бидејќи набрзо се шири, но она што го одржува е тоа што го пренесуваат и вакцинираните, што не беше случај во претходните соеви на коронавирусот.

Банко вели дека делта сојот многу брзо се шири во мал затворен простор како што е тоалетот. Затоа предупредува кога на работа се оди во тоалет да не се вади маската, оти таа дефинитивно штити од сите соеви.

Тоа се мали моменти на невнимание кои можат да нè заразат со вирусот – вели д-р Банко.

Таа како пример наведува дека кога вирусот на делта сојот ќе влезе во домот, сите се заразуваат. Кај британскиот сој имаше случаи да се зарази еден од семејството, а останатите да бидат негативни. Сега не е така, ако еден се зарази тогаш и целото семејство се заразува.