вторник, 28. март 2023. Вести денес: 55
home Регион

БиХ наскоро ја презема контролата врз целиот воздушен простор

БиХ наскоро ја презема контролата врз целиот воздушен простор

Во ноќта меѓу 4 и 5 декември БиХ за првпат по 1992 година ќе ја преземе контролата врз водушниот сообраќај во целиот свој воздушен простор.

Агенцијата за давање услуги во водушниот сообраќај на БиХ (БХАНСА) соопшти дека тоа ќе значи отворање на едно битно поглавје од историјата на цивилното воздухопловство на земјата, пренесе Кликс.ба

„Со овој настан во целост се реализира Фазата II од Стратегијата за развој на системот за управување со воздушниот сообраќај во БиХ“, соопшти Агенцијата.

БиХ од 2014 година ја презеде контролата врз просторот до 10.000 метри надморска височина, додека соседите продолжија да го надгледуваат сообраќајот над 10.000 метри.

loading...