понеделник, 3. октомври 2022. Вести денес: 59
home Регион

Бериша: Ивановиќ го убија кругови на српските ултранационалисти

Бериша: Ивановиќ го убија кругови на српските ултранационалисти

Поранешниот албански премиер и преседател Сали Бериша кој е духовен лидер на албанската опозиција изјави дека убиството врз лидерот на косовските Срби, Оливер Ивановиќ е дело на кругови на Српските ултранационалисти. Бериша на својата официјална страница на Фејсбук, оценува дека убиството има политичка позадина.

„Овој е криминален акт, кој има за цел да наштети на дијалогот на Косово со Србија. Делото е Акт на црната рака на срспките ултранационалнисти кои поледните годни имаат реализирано слични криминални акти“ напиша Бериша.

Албанските медиуми посветуваат големо внимание на убиството на Ивановиќ и притоа оценуваат дека станува збор за обид на срспките националнистички кругови да се дестабилизира Косово и регионот. Како електронските така и пишаните медиуми пренесуваат детални информации околу политичката кариера на Ивановиќ.

Коронавирус