петок, 5. август 2022. Вести денес: 175
home Регион

Американски сенатори со закон со цел да се поддржи економскиот развој на Западен Балкан

Американски сенатори со закон со цел да се поддржи економскиот развој на Западен Балкан

Двопартиска група американски сенатори претстави нацрт-закон со цел да се поддржи економскиот развој, трговијата и борбата против корупција, вклучително и изготвување закон за специјални санкции за спречување на дестабилизирачките активности на Западен Балкан.

Предлог-законот, инаку познат како Закон за демократија и просперитет на Западен Балкан, беше претставен од демократската сенаторка Жан Шахин, претседателка на Поткомитетот за Европа и регионална безбедносна соработка и републиканскиот сенатор Роџер Викер.

Според американските сенатори, сè додека Русија ја продолжува својата нелегална војна против Украина и им се заканува на сојузниците во НАТО, регионот на Западен Балкан е критичен за безбедноста на Европа.

Коронавирус