вторник, 27. октомври 2020. Вести денес: 0
home Регион

Албанија: Забранет влез на 27 тони пилешко со салмонела од Бразил

Албанија: Забранет влез на 27 тони пилешко со салмонела од Бразил

Албанската национална агенција за храна (АКУ) во пристанишниот град Драч забрани влез на повеќе 27 тони пилешко месо и 19,2 тони кафе увезени од Бразил.

-По извршената анализа беше констатирано присуство на високи концентрации на салмонела кај пилешките филети, кои беа во вкупна колична од над 27 тони, а беа наменети за албанскиот пазар. Забраната за 19,2 тони „непечено кафе во зрно“ следуваше поради недостиг на соодветна документацја и беше констатирано дека е небезбедно за консумирање, соопшти Агенцијата.

На почетокот на месецов албанската национална агенција за храна (АКУ) забрани влез на 27 тони пилешко месо увезено од Бразил, поради невалиден ветеринарен сертификат, како главен документ за безбедност на производот.

Само неколку дена претходно Агенцијата забрани влез на вкупно 387,1 тони свинско и пилешко месо увезени од Бразил, Канада и Кипар и беа вратени назад во земјата на потекло. Од вкупното количество 53 тони беа со крајна дестинација Косово.

Бразил е главен извор на месо од живина и свинско месо за албанските увозници.

Од подамна албанската агенција за храна врши ригорозна контрола на месото бидејќи честопати трговците увезуваат месо кое е проблематично за исхрана. Оваа институција, исто така врши и голема контрола во кланиците во Албанија.

Коронавирус