понеделник, 30. јануари 2023. Вести денес: 139
home Регион

Акропол „затворен“ поради штрајк

Акропол „затворен“ поради штрајк

Најпосетениот антички споменик во светот, атинскиот Акропол, како и повеќе археолошки места во Грција се затворени за посетителите поради 24-часовниот штрајк, организиран од синдикатот на вработените во Министерството за култура.

Десетици туристи, не знаејќи за штрајкот, пристигнаа денеска пред Акропол.

Грчкиот синдикат, кој ги застапува вработените на древните локации во земјата и во државните музеи, тврди дека Владата не извршила попис на имотот во јавна сопственост, кој е предаден на Фондот за приватизација во текот на меѓународната програма за помош на Грција.

Грчкото Министерство за култура ги отфрли како неосновани тврдењата на синдикатот дека местата од историско и археолошко значење се вклучени во имотот, кој е под контрола на Фондот.