вторник, 3. октомври 2023. Вести денес: 126
home Регион

25 години од злосторството во Сребреница

25 години од злосторството во Сребреница

Во Сребреница денеска ќе биде одбележана 25- годишнината од злосторството над бошњачките цивили.

На денешен ден 1993 година, беа испукани четири гранати од позиција на српската армија, кои убија 74, а ранија преку 100 цивили Бошњаци, кои беа на игралиштата пред основните и средните училишта во Сребреница. Бројот на жртвите на тој злостор се зголеми на 105 лица, бидејќи неколкумина починаа на патот до болница и во болница.

Носител на одбележувањето на годишнината е претседателот на Собранието на Општина Сребреница, Алија Табаковиќ, и заменик-  началник на општината, Нермин Аливуковиќ.

– Тажно е и жално што никој никогаш не одговараше за овој злостор. Нашата цел е да се сетиме на невино убиените жртви и никогаш никаде на никој да не се повтори таков злостор, изјави Табаковиќ.

МИА