среда, 28. јули 2021. Вести денес: 170
home Останати спортови

Шефот на Формула 1 донираше еден милион долари за развој на млади возачи

Шефот на Формула 1 донираше еден милион долари за развој на млади возачи

Извршниот директор на Формула 1, Чејс Кери донираше 1 милион долари за создавање нова фондација, како дел од иницијативите за зголемување на разновидноста во спортот. Формула 1 во соопштението објави дека фондацијата главно ќе ги финансира практикантските практики на нови вработени и пилоти.

– Целосно признаваме дека Формула 1 треба да биде поразновидна. Додека ја поставивме нашата стратегија за подобрување на позицијата на нашиот спорт минатата година, сфативме дека сакаме да направиме повеќе. Затоа ќе формираме работна група за да ги слушаме вистинските иницијативи за зголемување на разновидноста во Формула 1. Сакаме да им обезбедиме на луѓето од сите средини, да им пружиме најдобра шанса да работат во Формула 1, без оглед на полот, етничката припадност, сексуалноста. ориентација или физичка способност, вели Кери.

Планот, во партнерство со Меѓународната автомобилистичка федерација, исто така има за цел да промовира разновидност меѓу пилотите со „идентификување и систематско отстранување“ на бариерите за влез.

Коронавирус