сабота, 3. јуни 2023. Вести денес: 51
home Останати спортови

Русија суспендирана: Четири години без настап на Олимписките игри и Светските првенства

Русија суспендирана: Четири години без настап на Олимписките игри и Светските првенства

Извршниот комитет на Светската антидопинг агенција (ВАДА) ги прифати препораките на комитетот за усогласеност и ја отстрани Русија четири години од сите поголеми натпреварувања, вклучително и Олимписките игри и Светските првенства.

Денес во Лозана се одржа состанок на Извршниот комитет на ВАДА за статусот на РУСАДА. Се известува дека одлуката е донесена едногласно.

Претходно, комитетот за усогласеност препорача да се одземе агенцијата од нејзиниот статус, да се отстрани Русија од меѓународните натпревари четири години и да се лиши земјата од правото да биде домаќин на големи спортски турнири.

Руските власти нема да можат да присуствуваат на Олимпијадата и на другите големи турнири. Исто така, руската страна ќе треба да плати казна.

Чистите руски спортисти ќе бидат примени на Игрите и Светските првенства, но само во неутрален статус – без знаме и химна.

Причината е истрага според податоците од базата на московската антидопинг лабораторија, која ги содржи резултатите од студиите за 2012-2015 година. Независни експерти откриле дека базата на податоци е изменета со цел да се сокријат позитивните допинг-тестови на руските спортисти.

Руската страна има рок од 21 ден да поднесе жалба за одлуката на ВАДА.