понеделник, 26. септември 2022. Вести денес: 72
home Останати спортови

Игрите во Токио под закана да се откажат

Игрите во Токио под закана да се откажат
Mandatory Credit: Photo by Aflo/Shutterstock (10346040b) The Olympic Rings adorn an event square which opens at Tokyo's Nihonbashi to mark just one year to the start of the 2020 Tokyo Olympics and Paralympics. Tokyo Olympic Games One Year to Go, Japan - 24 Jul 2019

Организаторите на Олимписките Игри поради пандемијата со корона-вирусот беа приморани да го одложат глобалниот спортски собир во Токио за оваа година, но се чини дека заканата е голема за дефинитивно откажување.

Ситуацијата со ковид-19 е алармантна во Јапонија, а особено новиот бран го зафати главниот град. Околу 500 новозаболени секојдневно се регистрираат во Токио, што прави голем проблем за одржување на ЛОИ.

Упрниот одбор на Олимписките игри во наредните триесетина дена ќе донесе дефинитивна одлука, а доколку постои шанса да се одржат игрите во Токио, ќе биде тоа без пристуство на публика во спортските арени.

Доколку Олимписките Игри кои беа планирани за 2020 година се откажат, ќе се чека до 2024 година за наредниот глобален спортски собир за кој Париз ќе биде домаќин.

Коронавирус