четврток, 5. август 2021. Вести денес: 15
Вонредна вест

ОГНОТ ЈА ЗЕМА ПРВАТА ЖРТВА – изгоре жена во Старо Нагоричане

home Останати спортови

ЕСПН ги рангираше најтешките спортови, гимнастиката е пред фудбалот

ЕСПН ги рангираше најтешките спортови, гимнастиката е пред фудбалот

Американскиот спортски телевизиски канал „ЕСПН“ состави рејтинг листа на спортови врз основа на нивната сложеност. Десетте критериуми споре дкои е направено рангирањето се: издржливост, сила, енергија, брзина, агилност, флексибилност, нерви, координација на рака и око, како и аналитички способности.

Во Топ 5 најтешки спортови се: бокс, хокеј, американски фудбал, кошарка и борење.

-Идентификувавме 10 категории или вештини што се однесуваат на атлетизам, а потоа побаравме од осумте наши експерти да утврдат, на скала од 1 до 10, барањата за секој спорт за овие 10 вештини. Ги сумиравме и во просек ги добивме добиените одговори, при што добивме број што го карактеризира степенот на тежина кога зафаќате посебен вид.
се вели во публикацијата.

Понатаму во рангирањето се: боречки вештини, тенис, гимнастика, бејзбол и фудбал.

Коронавирус