среда, 28. септември 2022. Вести денес: 170
home Останати спортови

Четворица Македонци на Светското првенство во скајранинг

Четворица Македонци на Светското првенство во скајранинг

На Пиринеите во Шпанија од денес до недела ќе се одржи петтото по ред светско првенство во скајранинг – екстремна форма на планинско трчање, на кое за прв пат ќе настапи и македонска репрезентација составена од најуспешните натпреварувачи од последните две државни првенства одржани на Титов Врв.

Во популарните дисциплини вертикален километар и скај-маратон ќе не претставуваат: Дејан Ангелоски, Елена Ртоска, Александар Кирковски и Сања Најдовски.

Вертикалниот километар е кратка и експлозивна трка на која се совладуваат 1000 висински метри во што е можно пократко растојание на многу стрмен терен, додека пак скај-маратонот е натпревар на издржливост каде ќе треба да се совладаат 42 километри и 3000 висински метри по високопланински патеки.

Учеството на светското првенство е во организација на Федерацијата за планинарство на Северна Македонија која веќе трета година е полноправен член на Светската скајранинг федерација. Претходно македонски тим со успех дебитираше на еден голем собир на европското првенство во Италија одржано во септември 2019-та година.

Коронавирус