вторник, 26. септември 2023. Вести денес: 0
home Фудбал

Во Франција одлучија да не ја прошируваат Лига 1 на 22 екипи

Во Франција одлучија да не ја прошируваат Лига 1 на 22 екипи

Раководството на Професионалната фудбалска лига на Франција едногласно гласаше против проширување на Лига 1 со 22 во сезоната 2020/21, објавено е на официјалната веб-страница на организацијата.

Во врска со почетокот на сезоната во Франција, се разгледуваше можноста за промена на форматот на турнирот, меѓутоа, раководството на францускиот фудбал дојде до заклучок дека експанзијата е невозможна, со оглед на последиците од кризата и финансиските проблеми на клубовите.

Така, најверојатно, Амиен и Тулуз, кои ја завршија сезоната на последните места на пласман, ќе ја напуштат елитната дивизија.

За потсетување, по предвремениот прекин на сезоната ПСЖ беше прогласен за шампион на Франција.