петок, 28. јануари 2022. Вести денес: 160
home Фудбал

УЕФА не простува, шест клубови ќе бидат елиминирани од Европа

УЕФА не простува, шест клубови ќе бидат елиминирани од Европа

Комисијата на УЕФА која ги контролира финансиисте би можела да исфрли шест клубови од евроспките натпреварувања доколку фо крајот на јануари не ги исполнат своите обврски.

Клубовите кои се опоменати се Порто, ЦСКА Софија, Монс Калпе, Реал Бетис, Санта Клара и Спортинг Лисабон. Ним им врачена и парична казна.

Тие ќе бидат елиминари од европските натпреварувања во кои ќе се пласираат во следните три сезони, доколку до крјот на јануари не ги подмират своите обврски. Казнети се и Астана и Клуж, но тие само парично. Астана е треба да плати 150.000 евра, додека Клуж 200.000.

Останатите клубови се исто така да ги платат следните казни: ЦСКА Софија 75.000, Порто 300.000, Реал Бетис 250.000, Санта Клара 75.000 и Спортинг 250.000 евра.

Коронавирус