понеделник, 30. јануари 2023. Вести денес: 140
home Фудбал

УЕФА ќе одвои дополнителни средства за развој на женскиот фудбал

УЕФА ќе одвои дополнителни средства за развој на женскиот фудбал

Европската фудбалска асоцијација (УЕФА) објави дека ќе ги зголеми средствата наменети за развој на женскиот фудбал.

– Буџетот и износот на финансиските средствата наменети за за развој на женскиот фудбал во европските фудбалски федерации ќе се зголемат за 50 отсто. Ова значи дека од 2020 година, УЕФА годишно ќе одвои 150 илјади евра за овие потреби.

Оваа одлука на УЕФА е во насока на поддршка на Стратегијата донесена од страна на Светската фудбалска асоцијација (ФИФА) за популаризација на женскиот фудбал.