четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 155
home Фудбал

УЕФА го осудува прогласувањето на Супер лигата

УЕФА го осудува прогласувањето на Супер лигата

Претставници на сите 55 национални фудбалски федерации членки на УЕФА, меѓу кои и Фудбалската федерација на Македонија (ФФМ) изгласаа денеска заедничка декларација во која се осудува прогласувањето на т.н Супер лига.

Учениците на 45. Конгрес на УЕФА изразија единство во оценката дека затворената Супер лига е во спротивност со концептот на тоа што Европа мора биде: обединета, отворена, принципиелна и со поддршка за спортските вредности.

-УЕФА и нејзините членки веруваат во вистинскиот европски модел кој се темели на натпреварувања од отворен тип, солидарност и прераспределба, со цел да се обезбеди одржливост и развој на фудбалот во корист на сите, како и поттикнување на европските вредности, порача УЕФА во заедничката декларација.

– Клубовите, кои застанаа на другата страна, очигледно ги затворија очите пред фактот дека статусот кој денес го уживаат не е плод на изолиран случај, туку дел од динамичен европски систем на вредности во кој врз нечии успеси или неуспеси подеднакво влијаат малите, средните и малите клубови. Нивната претпоставка дека имаат право да се „одвојат“ и да присвојат наследство кое се градело со заеднички сили е навреда за европските вредности и спортските заслуги, се наведува во декларацијата на УЕФА. (МИА)

Коронавирус