сабота, 4. февруари 2023. Вести денес: 19
Во живо

Делегации на ВМРО-ДПМНЕ ќе оддадат почит пред гробот на Гоце Делчев

home Фудбал

Клубовите потрошија 3,72 милијарди долари за летни трансфери, oва е само 60% од рекордните 5,8 милијарди во 2019 година

Клубовите потрошија 3,72 милијарди долари за летни трансфери, oва е само 60% од рекордните 5,8 милијарди во 2019 година

Светската фудбалска федерација (ФИФА) објави податоци за трансферните трошоци ова лето. Од јуни до август 2021 година, клубовите направија 7.481 меѓународен трансфер – нешто помалку од минатата година (7.771).

Сите транзиции чинат 3,72 милијарди долари, што е за 7,5% помалку од 2020 година (4,02 милијарди долари). Ова е нешто повеќе од 60% од рекордната сума потрошена во 2019 година (5,8 милијарди).

Повеќето зделки летово беа склучени со учество на играчи чии договори со нивниот поранешен клуб истекоа (58,6%). Закупот и враќањето на фудбалерите од закуп изнесуваа 26,6% од сите трансакции, а целосните трансфери – само 14,8%.

Играчите во возрасните групи 18-23 и 24-29 години заедно учествуваа со 84,3% од сите меѓународни трансфери, а овие групи учествуваа со речиси еднаков број трансфери. Трансферите на играчи над 35 и под 18 години беа помали од 1% и 2%, соодветно. Останатите 13,8% се играчи на возраст од 30 до 35 години.