четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 147
home Фудбал

Измени во фудбалското правило за играње со рака- ќе се применува од април

Измени во фудбалското правило за играње со рака- ќе се применува од април

Телото задолжено за креирање на фудбалските правила (IFAB) одлучи денеска да воведе измени во одредбата поврзана со случајно играње со рака на напаѓач во акција што резултира со постигнување гол.

„Случајното играње со рака што ќе доведе до тоа соиграчот во продолжение на акцијата да постигне гол веќе нема да се санкционира како прекршок“, одлучи IFAB на своето годишно заседание.

Новото фудбалско правило треба да почне да се применува од 1.април.

Коронавирус