вторник, 6. јуни 2023. Вести денес: 152
home Фудбал

Хронолошки: Ова се досегашните финалиња и победници на фудбалските Мундијали

Хронолошки: Ова се досегашните финалиња и победници на фудбалските Мундијали

Финални натпревари на сите досегашни Светски првенства во фудбал:

1930 година – Светски шампион Уругвај
финале, Монтевидео: Уругвај – Аргентина 4: 2 (1:2).

1934 година – шампион Италија
финале, Рим: Италија – Чехословачка 2:1 (1:1, 0:0).

1938 година – Италија
Париз: Италија – Унгарија 4:2 (3: 1).

1950 година – Уругвај
Рио де Жанеиро: Уругвај – Бразил 2:1 (0:0).

1954 година – Германија
Берн: Германија – Унгарија 3:2 (2:2).

1958 година – Бразил
Стокхолм: Бразил – Шведска 5:2 (2:1).

1962 година – Бразил
Сантијаго де Чиле: Бразил – СССР 3:1 (1:1).

1966 година – Англија
Лондон: Англија – Германија 4:2 (2:2, 1:1).

1970 година -Бразил
Сиудад де Мексико: Бразил – Италија 4:1 (1:1).

1974 година – Германија
Минхен: Германија – Холандија 2:1 (2:1).

1978 година – Аргентина
Буенос Аирес: Аргентина – Холандија 3:1 (1:1, 1:0).

1982 година – Италија
Мадрид: Италија – Германија 3:1 (0:0).

1986 година – Аргентина
Сиудад де Мексико: Аргентина – Германија 3:2 (1:0).

1990 година – Германија
Рим: Германија – Аргентина 1:0 (0:0).

1994 година – Бразил
Лос Анџелес: Бразил и)- Италија 0:0 / 3:2 (пенали).

1998 година Франција
Св. Денис: Франција – Бразил 3:0 (2:0).

2002 година – Бразил
Јокохама: Германија – Бразил 0:2 (0:0).

2006 година – Италија
Берлин: Италија – Франција 1:1 / 5:3  (пенали).

2010 година – Шпанија
Јоханесбург: Шпанија – Холандија 1:0 (0:0, 0:0).

2014 година – Германија
Рио: Германија – Аргентина 1:0 (0:0).

2018 година: – ?
Москва: Хрватска – Франција.