сабота, 1. октомври 2022. Вести денес: 78
home Фудбал

ФИФА жестоко го казни првиот човек на фудбалот во Африка

ФИФА жестоко го казни првиот човек на фудбалот во Африка

Светската фудбалска федерација ФИФА поради финаниски малверзации му изрекла суспезија во траење од 5 години на претседателот на Африканската конфедерација Ахмад Ахмад (КАФ).

На првиот човек на фудбалот во Африка му се забрануваат сите активности повразни со спорт во нарединте 5 години, тој воедно е казнет и парично со 185 000 евра, навела Светската фудбалска федерација, Ахмад е потпретседател на ФИФА.

Одборот за етика на ФИФА утврдил дека Ахмад „ги прекршил своите должности на лојалност, нудел подароци и други поволности, лошо управувал со средствата и ја злоупотребил својата положба на претседател на КАФ.

Ахмад беше претседател на Афиканската фудбалска конфедерација од 2017 година, а имал намера да се кандидира за уште еден мандат.

Коронавирус