сабота, 14. мај 2022. Вести денес: 67
home Фудбал

ФИФА воведува нови правила за позајмување играчи

ФИФА воведува нови правила за позајмување играчи

Светската фудбалска асоцијација (ФИФА) на својата официјална веб-страница објави воведување нови правила за позајмување играчи. Се известува дека тие ќе стапат на сила од јули 2022 година.

Од сезоната 2022/23, ќе биде потребен писмен договор со кој ќе се дефинираат условите на закупот, особено неговото времетраење и финансиските услови. Ќе има и минимален рок на закуп, што е интервал помеѓу два периода на регистрација, и максимален рок од една година.

ФИФА ќе воведе ограничување на бројот на позајмени играчи по сезона меѓу исти клубови: во текот на сезоната, еден клуб може да има не повеќе од тројца играчи позајмени во еден клуб и ист број играчи позајмени од еден клуб.

Како што е наведено на веб-страницата, ќе биде воспоставен преоден период за да се обезбеди непречено спроведување на овие ограничувања:
Од 1 јули 2022 година до 30 јуни 2023 година, еден клуб ќе може да има најмногу осум играчи на позајмица и исто толку позајмени играчи во кој било момент од сезоната;
Од 1 јули 2023 година до 30 јуни 2024 година ќе работи истиот систем, но со максимален број играчи – седум.
Конечно, од 1 јули 2024 година ќе има лимит до шест играчи.

Коронавирус