понеделник, 13. јули 2020. Вести денес: 17
home Фудбал

ФИФА вети поголема транспарентност при казните

ФИФА вети поголема транспарентност при казните

Меѓународната фудбалска асоцијација (ФИФА) вети дека ќе биде поотворена во врска со истрагите и дисциплинската постапка.

Ова вклучува санкции за мито, местење на исходот од фудбалски натпревари и расистички пројави, а причините за одлуките ќе бидат објавени на Интернет и достапни за сите.

Генералниот секретар Аласдер Бел објави дека „никој нема да може да каже дека одлуките на ФИФА се тајни“. ФИФА ќе направи исклучоци само во случаи кога обвинетиот не претендира за невиност и добива помала пресуда.

Ова е начинот на кој англискиот фудбалски клуб Манчестер Сити ја избегна забраната за трансфер оваа година. ФИФА објасни дека нејзините адвокати сакаат да изградат систем на доверба и да се стави крај на „теориите за сомневање и заговор“.