недела, 1. октомври 2023. Вести денес: 41
home Фудбал

ФИФА со апел до навивачите на СП да се приклучат на кампањата за заштита на животната средина

ФИФА со апел до навивачите на СП да се приклучат на кампањата за заштита на животната средина

Светската фудбалска федерација – ФИФА ги повика навивачите да се приклучат на кампањата за заштита на животната средина, која ќе се спроведе на Светското првенство 2018 година.

Според официјалната веб-страница на организацијата, за секој регистриран учесник во кампањата ФИФА компензира 2,9 тони емисии на гасови во атмосферата поврзани со доаѓањето на навивачите во Русија.

Исто така, меѓу учесниците на кампањата ќе бидат извлечени два билета за финалето на Светското првенство 2018 година.

– Климата на Земјата се менува како резултат на човековите активности. Ние треба да ги намалиме емисиите на стакленички гасови во атмосферата, рече генералниот секретар на ФИФА, Самура.

ФИФА ја разбира заштитата на животната средина многу сериозно. Како дел од нашата заедничка стратегија, ФИФА и Организацискиот комитет „Русија 2018“ почнуваат кампања за борба против климатските промени. Ние заедно со фановите колку можеме да ги неутрализација штетните емисиите во атмосферата, додаваат од ФИФА.