петок, 3. февруари 2023. Вести денес: 49
home ТВ и Филм

За уште поубави празници: Дваесет најдобри божиќни филмови

За уште поубави празници: Дваесет најдобри божиќни филмови

Британскиот портал Рејдио-Тајмс спроведе анкета меѓу своите читатели, за тоа кои се најдобрите божиќни филмови во историјата.

Според читателите најмногу гласови и на прво место е „It’s a Wonderful Life“ (1946) – 9,56, а потоа следат:

2. „Elf“ (2003) – 8,09 проценти,

3. „The Muppet Christmas Carol“ (1992) – 7,88 отсто,

4. „Love Actually“ (2003) – 6,68 проценти,

5. „Home Alone“ (1990) – 6,47 отсто,

6. „Die Hard“ (1988) – 6,02 проценти,

7. „National Lampoon’s Christmas Vacation“ (1989) – 4,36 отсто,

8. „Polar Express“ (2004) – 4,34 проценти,

9. „White Christmas“ (1954) – 3,88 отсто,

10. „Scrooge“ (1951) – 3,33 проценти,

11. „A Christmas Carol“ (1984) – 3,09 отсто,

12. „The Snowman“ (1982) – 2,84 проценти,

13. „Miracle on 34th Street“ (1994) – 2,77 отсто,

14. „Santa Claus“ (1985) – 2,72 проценти,

15. „The Holiday“ (2006) – 2,48 отсто,

16. „Home Alone 2: Lost in New York“ (1992) – 2,14 проценти,

17. „Grinch“ (2000) – 2,04 отсто,

18. „Scrooged“ (1988) – 1,63 проценти,

19. „Nativity!“ (2009) – 1,41 отсто и

20.„Harry Potter and the Philosopher’s Stone“ (2001) – 1,32 проценти.