четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 112
home ТВ и Филм

Среќен роденден Пајо Патор

Среќен роденден Пајо Патор

Во 1934 на денешен ден е „роден“ Пајо Паторот, еден од најпопуларните ликови во стриповите и анимираните филмови на американскиот цртач, филмски аниматор и продуцент Волт Дизни.

Пајо е бела антропоморфна патка со портокалов клун, нозе и стапала. Најчесто е облечен во морнарска маичка и капа, но без панталони (освен кога оди на пливање). Се вели дека во Финска бил цензуриран бидејќи не носи панталони, но тоа е само една урбана легенда.

Според цртаниот филм Donald Gets Drafted (1 мај 1942), неговото целосно име во оригиналот е Donald Fauntleroy Duck.

Прв пат се појавил во цртаниот филм кој носи наслов Паметна мала кокошка.

Ликот е познат по тоа што поседува само делумно разбирлив глас, развиен од оригиналниот изведувач на Доналд, Кларенс Неш. Гласовниот актер произведува звуци принудувајќи воздух преку устата со помош на мускулите на образот, наместо од белите дробови како во типичен говор.

Неш, наводно, првично го развил гласот како глас на „нервозна коза“ пред Волт Дизни да го протолкува дека звучи како патка.

Коронавирус