петок, 28. јануари 2022. Вести денес: 135
home Познати

ТАЈНА КОЈА МОРА ДА ОСТАНЕ СКРИЕНА 90 ГОДИНИ: Откриено е што се наоѓа во тајниот сеф на британското кралско семејство

ТАЈНА КОЈА МОРА ДА ОСТАНЕ СКРИЕНА 90 ГОДИНИ: Откриено е што се наоѓа во тајниот сеф на британското кралско семејство

Откриено е што се наоѓа во тајниот сеф на британското кралско семејство. Станува збор за тестаменти кои ги содржат последните зборови на членовите на кралското семејство.

Сефот го содржи и тестаментот на принцот Филип, заедно со тестаментите на 32 други високи членови на кралското семејство. За него се грижи судијата на Врховниот суд, сер Ендрју Мекфарлејн.

Тој за британските медиуми откри дека тестаментите датираат од 1911 година, а во него се и последните желби на мајката на кралицата Елизабета, нејзината сестра принцезата Маргарет и кралот Едвард Осми (Едвард).

„Сега сум чувар на сеф кој содржи повеќе од триесет пликови, од кои секој наводно содржи запечатен тестамент на починат член на кралското семејство“, рече Мекфарлан.

Но, освен да се открие чии тестаменти се чуваат во кралскиот сеф до оној на војводата од Единбург, многу мали се шансите деталите од некои документи да излезат во јавноста. Кралското семејство има право на зголемено ниво на приватност за да го заштити достоинството и угледот на јавната улога на членовите на семејството.

Судијата додаде дека објавувањето на списокот служи за да се постигне транспарентност, но ништо повеќе од тоа.

Принцот Филип почина во април, а неговиот тестамент, како и тестаментите на сите членови на кралското семејство, ќе останат тајна најмалку 90 години.

Коронавирус