четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 50
home Познати

Сите ја знаеме оваа српска пејачка: Кога ќе го дознаете нејзиното вистинско име – нема да може да го изговорите

Сите ја знаеме оваа српска пејачка: Кога ќе го дознаете нејзиното вистинско име – нема да може да го изговорите

Многу пејачи од нашиот регион се претставуваат пред јавноста со нивното вистинско име и презиме, за разлика од оние во светот кои речиси како по правило имаат уметнички имиња и прекари, сосема различни од нивните вистински.

Сепак, и во регионот има и такви, кои од различни причини, ги замениле своите имиња со уметнички, за кои публиката смета дека се навистина нивни вистински имиња.

Така, на српската естрадна фолк сцена веќе 49 години опстојува позната пејачка, која важи и за најпознат изведувач на влашка музика кај северниот сосед.

Имено, за Изворинка Милошевиќ повеќето мислат дека тоа и е вистинското име.

Но се во голема грешка, бидејќи таа во личната карта го носи влашкото име, кое едвај ќе можете да го изговорите: Фунтињора Фунта Лунга. Сепак, на сцената е позната како Изворинка или Изи, и ова име е  превед од  нејзиното вистинско – Фунтињора.

Коронавирус