четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 177
home Познати

Прв пат по смртта на Балашевиќ се огласи неговата сопруга: Истакна една многу значајна работа

Прв пат по смртта на Балашевиќ се огласи неговата сопруга: Истакна една многу значајна работа

Оливера Балашевиќ се огласи на социјалните мрежи за прв пат по смртта на нејзиниот сопруг Ѓорѓе Балашевиќ. Нејзината тема е поврзана со Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, а во нејзината објава, таа посочи една важна работа, а тоа е зачувување на нашите корени, како и на самиот јазик.

Ви ја пренесуваме нејзината објава во целост.

„Меѓународен ден на мајчиниот јазик
Живееме во чудни времиња. Она што е далеку секој ден, се чини уште подалеку. А, она што е близу до нас, е сè поблиско и поблиско до нас.
Во хаосот на ова искривено огледало на пандемија и апсурд, кои сме ние ако не се стремиме кон вредности?
Најдлабоките, оние што влечат од нашите корени и тивко нè потсетуваат, со шепотења, кои сме. Значи, ако има нешто, должиме барем благодарност на Денот на мајчиниот јазик. Што не предупредува да не забораваме. Корени. Мајки. Печете. Само ние.
Како и да е, не можам да не се прашам, дали е мајчин јазик оној што нè учат нашите мајки, или е тој што го учиме на нашите деца?
Мајка ми, за жал, го немаше. Растејќи во некои други времиња, таа засекогаш остана без тој оригинал, кој ги пишува нашите први приказни. Или можеби таа го стори тоа, ние едноставно не го знаеме неговото име?
Во секој случај, за среќа, планетите имаат свој јазик. И да се разберат.
Тие, пак, се тајно и непогрешливо поврзани, светови за себе. Различни, и исти.
За мене беше чест и одговорност да кажам неколку зборови по повод одбележувањето на 20-от Меѓународен ден на мајчиниот јазик. Оние од најоддалечените агли на душата, како што веќе се случува кога од вас зборува дете на воено сираче, кое порасна токму тука, во Ковачица.
Ми шепотеше мојата планета, да ве потсетам да не заборавите. Веќе треба да се сетите “, напиша Оливера Балашевиќ.

Коронавирус