сабота, 19. јуни 2021. Вести денес: 59
home Познати

Негови се најубавите македонски народни песни: Седум години од смртта на Војо Стојановски

Негови се најубавите македонски народни песни: Седум години од смртта на Војо Стојановски

Војо Стојановски (2 февруари 1949, Букојчани, Кичевско – 6-ти мај 2014) беше македонски музичар, автор и пеjaч на народна музика.

Во текот на својата кариера, Стојановски испеа поголем број хитови, од кои најпознати се: „Ти донесов млада невеста“, „Една мисла имаме“ и „Свадба голема“.

По неговата смрт беше објавен компилацискиот албум (на два компакт диска) „Моја Македонијо“, кој содржи 19 песни што Стојаноски ги изведувал на фестивалот „Гоце фест“.

Стојановски ќе остане запаметен како еден од најдобрите пејачи на македонската сцена.

Негов достоен наследник е синот Дамјан, кој по стапките на тато ја промовира македонската песна ширум светот.

ЕУРО 2020

Македонија