сабота, 30. јули 2022. Вести денес: 51
home Познати

Неда Украден откри како се чувствувала додека пеела за Тито, а раскажа и за нејзината средба со Гадафи!

Неда Украден откри како се чувствувала додека пеела за Тито, а раскажа и за нејзината средба со Гадафи!

Пејачката Неда Украден гостуваше во новото издание на шоуто „Премиерен викенд – Специјално“, па ги откри во живо деталите за нејзините настапи пред одлични државници како Тито и Гадафи.

– Пеев до најширокиот слој на луѓе, од професори до земјоделци, од популисти до рокери, Тито, Гадафи … Пеев 10 пати и уште најмалку 30 уметници, до моите колеги, тоа го викав пеејќи од страв, Тито не беше опасен, но самата организација беше поинаква, сè беше измерено, секој збор … Покојната Јадранка Стојаковиќ пееше „Тајна врска има“, сè беше во ред, но бидејќи Тито во тој момент се разведе од Јованка, тоа беше сомнителна песна – вели Неда низ смеа.

– Имаше трема, еднаш се случи пејачка да ја испее „Моја земја“ и да почнат да плачат жени, и да плачат, таа не може да застане, а Тито на три метри. Страшно е, не знаеш што ќе се случи, сите аплаудираа, вклучително и тој, но сите во протоколот се намуртија, се плашиш – открива пејачката.

– Јас го поведов оркестарот, дојдовме близу до Дабановац, шатор за нас уметниците да се пресоблечеме, не знам ни на кој му пееме, они ни велеа „ќе видиш“.. И тогаш оддедна дознаваме дека пееме за Тито и неговите гости. Кога мене ми дојде редот, ја гледам Брежњева. Нозете ми се пресекоа, не знаев ни строфата како иде, говори Неда.

-Испеав јас, кога гледам Брежњев иде кон мене, јас си вика сега „готово“, сега ќе ме уапсат, кога он ми приоѓа, ми ја бакнува раката и почна да рецитира Керуш од Јесенјина. Мајко мила, ако тогаш не умрев од страв и трема, немаше никога, раскажува Неда во емисијата „Премиера Викенд – Специјал“.

Неда Украден се осврна и на нејзиното заминување за Либија, каде се сретна со Гадафи.

– Отидовме во посета на Либија, ние неколку уметници, делегација од Србија, тогаш Гадафи уште беше жив, 2006 година и сега сите имаме по неколку минути да му се претставиме човекот. Ние очекувавме тенкови, кога тоа шатор во некој двор, животни шетаат, разни кокошки, кучиња, една камила… Дојде човекот,љубезно одржа здравица, многу ја сакаше Србија, открива пејачката.

– Се претставувам и велам од каде сум, дека е моја песната „Зора е“, кога еден човек покрај него почна да ја пее, Гадафи вели „па ја знам таа песна“ и сите почнуваат да пеат – заклучува Неда Украден.

Коронавирус