среда, 7. декември 2022. Вести денес: 168
home Познати

Не е само Лоба: Познати странци со македонско државјанство

Не е само Лоба: Познати странци со македонско државјанство

Македонско државјанство се стекнува со потекло, раѓање на територијата на Република Македонија, природување и меѓународни договори, наведено е во Законот за државјанство, пишува Слободен печат.

Таму е предвидено дека странски државјани можат да добијат македонско државјанство ако ги исполнуваат и критериумите за особен научен, економски, културен, спортски или друг национален интерес за стекнување на државјанство.

Меѓу најпознатите личности кои се стекнале со македонско државјанство се Лино Червар, Немања Прибак, Лестер Бо Мекејлеб, Стевица Ристиќ, Агиналдо Брага од спортски интерес, Сергеј Самсоненко од економски интерес, Раде Шербеџија од културен интерес и многу други.

Qatar 2022