среда, 23. ноември 2022. Вести денес: 3
home Познати

Лидија Вукиќевиќ првпат проговори за работи за кои досега нема зборувано: „Секоја мајка треба да го слушне ова“

Лидија Вукиќевиќ првпат проговори за работи за кои досега нема зборувано: „Секоја мајка треба да го слушне ова“

Лидија Вукиќевиќ од почетокот на својата кариера, првпат се расплака за време на едно интервју.

Таа зборуваше за своите два сина, Андреј и Давид кои важат за големи заводници, а нејзните зборови наидоа на многубројни реакции кај жените.

Како што велат, се сложуваат со актерката.

„Сите мајки нека го слушнат ова“, „Браво Лидија тоа е вистинскиот став“, „Сите живееме во време за една ноќ, но тоа не значи дека не треба да биде шмекер и таа една ноќ“, се некои од коментарите.

Eве што кажа Лидија за воспитување на синовите и нивните односи кон жените, па макар и за една ноќ.

„ – Треба да започнете да го правите тоа на време, за сега да уживате во нивниот избор, нивната околина. Не можете да воспитувате деца кога ќе почнат да наоѓаат девојки, кога тие ќе започнат да се наоѓаат во друштво. Доцна е Детето се воспитува во моментот кога ќе го добиете, кога ќе го донесете дома од породилната болница. Верувај ми. Зборувам апсолутно од сопственото искуство. Син ми Давид, кога беше бебе, кога ќе го исклучев светлото тој почнуваше да плаче, кога ќе го вклучив- престанува. Јас ќе го удрев малку по полената- молчи не смееш да плачеш. Треба да ја развиете таа комуникација со бебето“, вели Лидија.

– Второ, јас не сум мајката што беше скржава да им се посвети на децата. Мајка ми велеше „Ги влечеш насекаде, како кокошки“. И тоа е вистина, јас ги влечев своите деца насекаде и тие беа секогаш со мене. Дури и по разводот, никогаш не сум излегував, моето старо соседство го знае тоа. Јас им се посветив на децата, од нивното раѓање, да имам увид и да знам што може да очекувам од нив. Сега, секогаш нешто може да се случи,ова или она, може да ги поведе друштвото… . Но, вие сте доживотен супервизор. Без наметнување“, вели актерката

– За машките деца, мајката не смее да биде некој што се наметнува, бидејќи по природа и биологија на мажите, тие не сакаат да им се наметнуваат, особено не жени. Ова се однесува и на сопругот и на машките деца. Зборувам за машки деца, затоа што имам машки деца. Отсекогаш сум била присутена во нивните животи, и тие знаат 20 проценти од тоа. Успеав да извлечам од нив сè што беше клучно за нивното растење. Им велам, јас сум тука, гледам филм, ако ми треба разговор – тука сум. Тие велат „Не, не, не мораш“. А по половина час ќе слезат и ќе почнеме да зборуваме. На крајот, останавме до шест часот наутро, можеби не за таа девојка, туку за жените воопшто“, вели актерката и додава:

-Првото нешто што ги научив, тие веќе започнаа со некои девојки, и тоа ми беше многу важно – со девојка ако останеш една ноќ, без разлика дали ќе ја најдеш во диско, дали тука или таму, треба да ја однесеш дома и платиш и такси. Не можеш да ја оставиш после тоа. И таа е нечие дете. Јас секогаш ги учев да не бидат себични, оние мажи „Јас сум ова, тоа“. Не. Колку што сум јас родител, така е и родител на некој друг. Јас ги почитувам моите деца, но ги почитувам и другите. Секоја мајка најмногу го сака своето дете, но не треба да биде болна и да ги сака само своите деца, и да не ги разбира другите деца. Отсекогаш знаев дека ги разбирам нивните пријатели, заљубени девојки … Таа има право да се заљуби, зошто ве иритира? Не мора да бидеш со неа, но јас секогаш ги учев – биди таков маж што те сакаат сите жени, заради твоето однесување, заради твоите гестови, нека те запомнат засекогаш, за тоа што се момци, вистински мажи, заштитници“, вели актерката.

Најнови вести

Коронавирус