вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 61
home Познати

ИСПЛИВАА ДЕТАЛИ ОД ЖИВОТОТ НА ЈОВАНКА БРОЗ: Била во роднинска врска со Никола Тесла, а една работа вешто успеала да ја сокрие

ИСПЛИВАА ДЕТАЛИ ОД ЖИВОТОТ НА ЈОВАНКА БРОЗ: Била во роднинска врска со Никола Тесла, а една работа вешто успеала да ја сокрие

Многумина се сеќаваат на Јованка Броз при спомнувањето на Јосип Броз Тито. Сепак, повеќето не знаат дека таа го задржала своето презиме по бракот.

Иако сите овие години често се зборуваше за нејзиниот живот, таа се занимаваше со нејзината биографија од научна и темелна гледна точка.

Јованка е родена на денешен ден, 7 декември 1924 година, во Пеќане во Лика, во семејството на таткото Михајло и мајката Милица. Историографијата забележала неколку истакнати членови на нејзиното семејство.

– Еден од братучедите на Јованка бил Никола Тесла, бидејќи нејзиниот роднина Тома бил прадедо на Тесла, истакна во една прилика историчарот Огњен Карановиќ.

Основно училиште завршила во родното село, но поради семејни причини не го продолжила редовното понатамошно образование. Била претставник на партизанското движење.

Како што самата тврдеше, Јованка во текот на 194 и 1942 година се борела во женската младинска чета Лика, а потоа и во младинската чета во Кордун и на крајот се вклучила во познатата дивизија Лика.

Малку е познато дека по венчавката со Јосип Броз Тито го задржала презимето Будисављевиќ.

Коронавирус