петок, 30. септември 2022. Вести денес: 70
Во живо

„Промените се случуваат, секогаш со народот“: Мицкоски во посета на општина Јегуновце

home Познати

Го прашале како сака да умре, а одговорот е многу тажен – Балашевиќ ги насолзи очите на фановите! (ФОТО)

Го прашале како сака да умре, а одговорот е многу тажен – Балашевиќ ги насолзи очите на фановите! (ФОТО)

Ден по веста за смртта на Ѓорѓе Балашевиќ, поранешниот новинар Звонко Пријовиќ од Прибој се присети на разговорот од пред околу 30 години. Во едно интервју од 1988 година, од деновите на февруари, го прашал за неговата смрт.

Како што објасни во краткиот пост со три слики – два исечоци од весници – и една фотографија со Балашевиќ од неговите помлади денови, разговорот се темелеше на прашалникот на Пруст, кој инаку се користи во интервјуата. На прашањето како сака да умре, 35-годишниот Балашевиќ имал подготвен одговор.

– Знаете што, мислам дека би било најдобро да умрам во сон, да сонувам како сум умрел и сега навистина умрев. Сакам да умрам не како, туку пред сите оние што ги сакам и кои се тука на некој начин да ме жалат. Сè по ред, како што ќе речеше баба ми, која одеше со број 1 од „Алан Форд“ на час, одговори тогаш со доза на хумор.

Со ова соопштение од 20 февруари, интервјуерот Пријовиќ го поздрави соговорникот.

– Разговаравме пред повеќе од 30 години во Ужице. (…) Збогум, мајсторе, колку само сите многу те сакавме, се наведува во соопштението.

Интервјуто беше објавено на 21 февруари 1988 година од страна на списанието НОН, скратено од Нова омладинске новине.

Најнови вести

Коронавирус