среда, 22. март 2023. Вести денес: 45
home Музика

Исповед на Горан Бреговиќ за проблемите со дрогата

Исповед на Горан Бреговиќ за проблемите со дрогата

Каде има рокенрол, постои и дрога. Горан Бреговиќ ги  напиша некои од најголемите хитови на кокаин. Неговиот прв контакт со дрога бил на 18 години во Италија, а подоцна открил дека кокаинот бил платен од државни пари во сопственост на нивната издавачка куќа.

– Кога приватник ја купи  дискографската куќа “Југотон”, која ги издаваше албумите на „Бјело дугме“, одеднаш се  влезе во документациите и се најде во сметките на групата од Лондон во големи суми под името “цвеќиња и слатки”. Мојот кокаин беше фактуриран во “Југотон” како “цвеќиња и слатки” – изјави Брега за “Недељник” и додаде:

– Имав проблеми со дрога веќе на возраст од 18 години. Мајка ми го забележа ова и морав да ѝ ветам дека повеќе нема да свирам.

FOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Најголемата афера на југословенскиот рок  не се однесува на Бреговиќ, туку на неговиот тапанар, покојниот Горан Ипе Ивандиќ. Заедно со уште две други лица, тој беше уапсен под обвинение дека продава дрога.

– Ипе  навистина  ја стави дрогата во тапаните и тоа ни помалку или повеќе, туку  три килограми. Ова судење беше прекумерно, веројатно во желбата да се едуцираат милиони други преку јадниот Ипе. Од сè, Ипе излезе како голема жртва, по што никогаш не се опорави. Од оваа афера со дрога ми беше најтешко, бидејќи некој падна како лична жртва. Другите афери беа обични, забавни – изјави Бреговиќ за рок критичарот Петар Поповиќ.

Денес, Бреговиќ е свесен за своите грешки и вели:

– Дрогата не е добра и тоа треба да се зборува. На никој не му донесе добро. Премногу штета и малку забава. Има помалку штетна, но подобра забава, заклучува Брега.

loading...