сабота, 8. мај 2021. Вести денес: 0
home Скопје

Започнува уписот на првачиња во Карпош

Започнува уписот на првачиња во Карпош

Започнува уписот на деца во прво одделение, во сите десет основни училишта, за учебната 2021/2022 година.

Во општина Карпош, запишувањето на новите ученици ќе се одвива во две фази:

Доставување на потребни документи до училиштето, по електронски пат на gov.mk или директно до Комисијата за упис на деца во I одделение (составено од секое основно училиште);

Средба (разговор) со детето, на закажан термин во согласност со Протоколот за упис на ученици.

Од оваа година, доставувањето на документи може да се прави и по електронски пат, со цел да се намали метежот по образовните установи, но и да се избегне групирање и ширење на вирусот КОВИД – 19.

Физичкото присуство останува како задолжително за да се спроведе интервјуто со ученикот кој се запишува.

Сепак, генерално, ако дозволуваат временските услови, овие разговори ќе се спроведуваат во отворените еко – училници на сите училишта. Апелираме до сите чинители во процесот (наставници, деца, родители, административно – технички кадар) на зголемена претпазливост при работењето и грижа за заштита на јавното здравје. Општина Карпош посакува успешен упис и нов почеток за нашите најмлади жители, како и за нивните родители и наставен кадар.

Коронавирус