недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 3
home Скопје

Стојкоски: Ансамблот на народни песни и ора „Григор Прличев“ ќе се негува, поддржува и промовира

Стојкоски: Ансамблот на народни песни и ора „Григор Прличев“ ќе се негува, поддржува и промовира

Ѓорче има непроценливо богатство кога е во прашање македонската традицијата и фолклорот. Нема кој нема чуено за ансамблот на народни песни и ора „Григор Прличев“.

Традиција од 75 години, над 300 активни членови и натаму ја чуваат ризницата на македонското творештво кое е и огромно културно богатство, вели кандидатот за градоначалник на Општина Ѓорче Петров од ВМРО-ДПМНЕ, Александар Стојкоски.

-Ова културно уметничко друштво треба да си го чуваме и негуваме, да му помагаме, промовираме и поддржуваме. И така ќе биде. Затоа што 500 турнеи надвор од Македонија треба да станат 5.500, а светот да го види сјајот на нашиот фолклор.

Немаше време за оро при нашата средба, но, со сигурност тврдам дека ќе имаме уште стотици, кога ќе договараме и реализираме проекти, па ќе имам и јас можност да поднаучам уште нешто од уникатно од овие наши момци и девојки кои се за секоја почит заедно со раководството, вели Стојкоски.

Коронавирус