среда, 8. јули 2020. Вести денес: 1
МЕГА БОМБА

Нова аудио бомба: Се гледам со Вице, дадоа зелено светло да му се зaпaли колата, Трајче Заев даде црвен картон да не работи ништо

home Скопје

Скопскиот аквадукт се распаѓа, СДСМ целосно заборави на ветувањата за реконструкција и уредување

Скопскиот аквадукт се распаѓа, СДСМ целосно заборави на ветувањата за реконструкција и уредување

Скопскиот аквадукт целосно заборавен од СДСМ иако претходно долг период го користеа за политичка пропаганда ветувајќи негова реконструкција и креирање на туристички и културен простор во неговата околина. Тој денес се наоѓа во катастрофална состојба, а просторот околу него повеќе наликува на депонија.

Претставници на СДСМ во минатото го посетуваа Аквадуктот и ветуваа дека ќе започне со конзервација и реконструкција. Воедно во рамките на тој проект, тие најавија дека просторот околу него ќе биде уреден и заштитен предел каде Град Скопје и околните општини ќе одржуваат културни содржини за граѓаните и туристите кои го посетуваат главниот град.

Имено, поранешниот министер за култура и актуелен советник на Заев, Роберт Алаѓозовски пред парламентарните избори во 2016 година на 6 октомври како претставник на СДСМ изјави дека тие ќе го заштитат и реконструираат аквадуктот, а воедно и просторот околу него ќе го направат туристички и културен предел за сите граѓани и посетители на Скопје.

Подоцна во февруари 2018 година Заев, Шилегов и Алаѓозовски како тогашен министер за култура беа во посета на аквадуктот за повторно да ги ветат истите работи.

– Продолжуваме со интензивна акција, која треба оваа локација да ја претвори во атрактивна дестинација за граѓаните на Скопје, на Македонија, но и за регионалните и светските туристи, изјави Заев.

Додека пак Алаѓозовски изјави дека аквадуктот нема повеќе да се запоставува и затоа обезбедени се средства за изработка на Проект за конзервација и реставрација на Скопскиот аквадукт, а веднаш потоа ќе се почне со реконструкција и програмски и културните содржини кај локалитетот.

– Први за конзервација се најзагрозените делови на аквадуктот, а понатамошната реконструкција ќе се одвива внимателно и стручно во неколку фази. Освен тоа, Министерството ќе ги поддржи програмски и културните содржини кои ќе ги реализираат Градот и општините на чија територија е локалитетот и контактните зони, изјави Алаѓозовски.

Сепак, денес сме сведоци дека ништо од тоа не е случај. Дека власта нема намера да го исполни ова ветување говори и фактот дека не постои проект за конзерваторско-реставраторски работи на аквадуктот, иако за тоа беа одобрени 30 илјади евра со Годишната програма на Министерството за култура, а тоа за медиумите во април го потврди и директорот на НУ Конзерваторски центар – Скопје, Коле Чапканоски.

И додека никој не знае каде завршиле тие 30.000 евра, Аквадуктот е оставен да се распаѓа и не е започната ниту реконструкцијата, ниту пак е уреден и заштитен просторот околу него, а никаде ги нема и најавените културни содржини за посетителите.

Парламентарни избори 2020