четврток, 9. јули 2020. Вести денес: 7
МЕГА БОМБА

ВИДЕО: Тежок меѓународен блам на Заев, лажеа дека спречиле хибриден напад, а Заев пред пранкери го напаѓа Макрон, затвора аеродром, ќе населува мигранти

home Скопје

Скопје ќе добие „Бас рапид транзит“

Скопје ќе добие „Бас рапид транзит“

На денешната седница Владата даде поддршка за воведување БРТ или „Бас рапид транзит“ на територијата на град Скопје, кој претпоставува воспоставување коридори резервирани исклучиво за капацитетни автобуси на електричен или хибриден погон (гас и електромотори).

Овој систем на коридори, популарно нареченото автобуско метро, ќе овозможи траса која е физички издвоена од другите учесници во сообраќајот, со што се обезбедува многу побрз и побезбеден транспорт, што ќе го направи јавниот превоз атрактивен и алтернатива на користењето на приватните возила за да се намали аерозагадувањето, велат од Владата.

Владата го задолжи Министерството за финансии да ја почне постапката со писмо за намери до Европската банка за обнова и развој за поддршка за изработка на физибилити-студија, како и за можните опции за финансирање на комплетниот проект

 

Парламентарни избори 2020